Migracija na ISO 20022 je počela

Objavljeno:  27.04.2023
Objavljeno:  27.04.2023
Swift


U sklopu CBPR+ inicijative 2023-2025, SWIFT je u martu uveo i ozvaničio ISO 20022 za financijske institucije za prekogranična plaćanja i izvještavanje. Do novembra 2025. godine trajat će paralelno razdoblje unutar kojeg će finansijske institucije moći slati trenutne MT poruke i unutar kojeg se organizacije trebaju postepeno prilagoditi novom SWIFT standardu.

ISO 20022 donosi brojna unapređenja u pogledu sadržaja, strukture i standardizacije razmjene informacija između finansijskih institucija, te će omogućiti veću transparentnost, učinkovitiju obradu, ali i nove prilike za razvoj poslovanja.

ISO 20022 donosi i brojne izazove za finansijske institucije u pogledu troškova prilagodbe postojećih sistema i osiguranja usklađenosti sa novim standardima. Sveobuhvatne izmjene finansijskih poruka uvedene kroz novi standard zahtijevat će pažljivo planiranje i ulaganje s ciljem osiguranja bezbolne tranzicije na novi standard.

U tom duhu, zadovoljstvo nam je predstaviti novu verziju Fin+ Adaptera koji u novoj verziji, pored postojeće podrške za SEPA standard donosi i integralnu podršku za razmjenu podataka u ISO 20022 formatu. Fleksibilna i otvorena platforma Fin+ Adaptera, kao i u slučaju SEPA standarda, omogućava jednostavnu, sigurnu i efikasnu obradu, validaciju, parsiranje, perzistenciju i generisanje poruka prema ISO 20022 standardu, podržavajući pri tome sve standardne enterprise kanale razmjene poruka (baze podataka, fajl sistem, web servisi, message queue i drugi).

Ako još uvijek niste započeli implementaciju ISO 20022 standarda, drago nam je što vam možemo pomoći na tom putu sa našim konsultantskim uslugama, rješenjem i implementacijom ISO 20022 standarda.